Pages

Sunday, June 3, 2012

Supir Bandung - Jakarta

mula2 plan tak nak amek supir. konon2 nak lebih adventure di negara orang. mau jadi traveller instead of tourist. tapi husby saya, ayah najla ni jenis yang 'secure' sikit. katanya pertama kali di negara orang, gunalah khidmat supir. tambahan pulak tak tau mana nak pegi kalau sampai sana nanti. my friend pun advice ambik supir sebab nanti kalau time shop-hopping tak payah lah bersusah payah nak usung barang belian kesana-kemari. tinggalkan ajer dalam kereta. supir tolong jaga :p

alhamdulillah. nasib baik saya dengar cakap husby :p

masa keluar jer dari terminal airport, time tu supir gi amek kereta. saya dapat rasakan. kalau lah takde supir yang menjemput kat airport, manalah aku nak tuju ni? memang ada cipaganti (macam teksi) untuk ke bandung tapi tetap pasti akan tercengang-cengang. saya pun tak expect keadaan di indonesia akan cepat gelap. rasa lega bila supir datang bawak kereta. avanza. letak semua barang dalam kereta dan bersedia ke bandung. fuhhhhh....

soalan pertama yang keluar masa dalam kereta, "kita nak berhenti makan di mana ya?" hihi. nampak sangat kelaparankan...

okey, bercerita tentang supir ni, saya, *seperti biasa* memang dah survey dulu siapa yang boleh bagi quotation paling rendah dan berbaloi. memandangkan kami dari jakarta-bandung-jakarta semula. dalam 5 orang supir yang saya contact. supir kami yang terendah. untuk tempoh 12-14 jam perkhidmatan sehari.

ada supir yang bagi perkhidmatan sampai pukul 12 malam. bayarannya of cos lebih. tapi secara rasionalnya, saya memang takkan berjalan sampai ke tengah malam. tambahan pulak dengan najla. lagipun kebanyakan kedai2 dan factory outlets sume tutup sampai pukul 9 malam. kitorang pun selalunya, pukul 8 dah balik hotel. capek banget!



supir kami yang disebelah kiri sekali tu. thio namanya. awet muda sungguh. umur dah masuk 40 tapi nampak macam 20an jer. rahsianya, mungkin kerana dia TIDAK MEROKOK. eh? tetttt!!!! :p

rasanya supir2 di indonesia ni memang terkenal dengan keramahan dorang. itu kan periuk nasi mereka jadi adab dan sopan kenalah dipelihara. macam thio, saya senang sekali dengan sikap dia. tak terlalu pendiam dan tak terlalu banyak cakap. kalau kitorang buat lawak, dia pun sama2 join the gelak2. kalau kitorang tanya apa2 memang dia akan bagi info sebaik mungkin. kadang2 rasa macam kitorang ni dah macaari maklumat nak buat thesis pulak. sibuk sangat tanya itu dan ini. macam reporter cari maklumat. haha. pantang tengok perkataan yang tak paham. mesti keluar ayat, "thio, apa maknanya itu? apa gunanya benda ini? kenapa macam tu? kenapa macam ni?" 

untuk khidmat supir boleh contact Amin Ariesta (adik thio. tuan punya company supir) 
 +628562118818

23 comments:

  1. bagus2..pzahpun suka klu berjalan amek full pakej atauada supir..tak nk men redah je..sebb kita tak tau tempat baru..nanti byk wethabis..

    dlu pzah g jakarta mase outstation g ngn colleague..men redah teksi je..tp dorg da bese..so takde prob..lgpunpzah g sana contractor ygbawak berjalan:)

    tp nice info neh..leh amek no supir ni tuk next fam trip..

    ReplyDelete
  2. azian...thio ni bleh bwk from jakarta-bandung-jakarta again ke?

    ReplyDelete
  3. salam kenalan

    trans studio ni area mana yer?ari tu xpergi pon sebab tak tau pon ada hehehe

    jom jengah blog saya.

    ReplyDelete
  4. fiszah,
    tu lah kan..kalau nak men redah jer, memang byk tempat lah tak pegi kan..lagipun dtg negara org. mesti macam2 nak tanya tntng itu ini. hihi



    faeza,
    haah faeza. dia yg amek dr airport jakarta bawak ke bandung. dan hantar ke airport jakarta balik.



    salam dnazz,
    trans studio kat bandar bandung jugak. tak tau camne nak explain area mana. hihi. tp dekat jer lah kalau dari f.o sume tu... nak pegi cibaduyut lg jauh

    ReplyDelete
  5. berapakah harganye?

    ReplyDelete
  6. salam...setiap kali nk ke bandung, mesti surf nk baca experience orang lain.. tak jemu2 .heheh

    ReplyDelete
  7. anon,
    harganya less than 2 juta rupiah


    nurleeta,
    bestnya dpt gi bandung banyak kali ;)

    ReplyDelete
  8. tq bagi info..byrn pada supir ni bila ye...masa smpai airport ke

    ReplyDelete
  9. amiey,
    bayar ms nk blk. ms kat airport :)

    ReplyDelete
  10. Salam....Bleh dapat contact pak supir? harga 2 juta rupiah tue utk satu hari ke?

    ReplyDelete
  11. anon, contact numbernya ada saya sertakan pada post tu :) 2juta tu utk semua hari. termasuk amek dari jakarta-bandung-jakarta balik + jalan2 dalam bandung.

    ReplyDelete
  12. salam...azian,supir ni ok ke,saya nk boking dia nnti..sye g ngan family..hope ok la..ni kali pertama nk g..

    ReplyDelete
  13. salam..supir saya yg nama thio tu memang ok. kalau nak dia, kena mention namanya pada amin (bos dia)

    ReplyDelete
  14. salam, nak tanya 2juta rupiah tu dr jakarta-bandung-jakarta kann..berapa hari kat sana..

    TQ

    ReplyDelete
  15. Saya ambil supir MPV rental...memang ok...no hidden cost, semua stated kat website..Driver tu nama Auzy ..educated, univ grad rasanya



    ReplyDelete
  16. My advise based on previous experience....go for MPV rental, driver Auzy..Fadi is the person in charge ...

    ReplyDelete
  17. Akak,ada email diorg tak??? thanks ya...

    ReplyDelete
  18. chomel,
    sorry lah dik. akak tak sure lah psl email address dorang. sebab akak berhubung via phone call. cuba try sms pun okey. In Shaa Allah he'll reply. bagitau dari malaysia

    ReplyDelete
  19. Travel to Bali is very good to booking from Bali Hotels Accommodation. You will find something natural around the island. Exploring the island of Bali, and Best deal of indonesia bali hotels and Bali Luxury Hotels. Check also special deals on Bali Resorts in Kuta Bali Hotels, Seminyak Hotels, Legian Hotels , Nusa Lembongan Hotels,
    Nusa Dua Hotels ,and Sanur Hotels. , Ubud Hotels.Or if you want to get holiday in Phuket, you can book from Phuket Hotels , Patong Hotels , Bandung Hotels booking online,and Istanbul Hotels Turkey for Istanbul Turkey Online reservation.. Thank You.

    ReplyDelete
  20. FYI NEED DRIVER IN BANDUNG?

    RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
    1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

    DOWN TOWN AND SHOPPING PLACES : RP 400.000 / 122 RM / USD 40
    INCLUSIVE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > DOWN TOWN ( PASAR BARU, FACTORY OUTLET , DAGO STREET + RIAU STREET)
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > DOWN TOWN + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    CIWIDEY AREA : RP 600.000 / 182 RM / USD 60
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ PETROL
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DOWN TOWN + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    GARUT AREA : RP 700.000 / 213 RM / USD 70
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DOWN TOWN + GARUT ( KAMPUNG SAMPIREUN, ASEP STROBERI )
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    DROP OFF JAKARTA - BANDUNG : RP 700.000 / 213 RM / USD 70
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR )
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE TOUR ENTRANCE + MEALS

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web :http://sopirdibandung.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    cp : aulia

    ReplyDelete